Labels

donderdag 16 oktober 2014

NIEUWE SOCIAL BELOFTE ELLO SUCCES OF EENDAGSVLIEG?


Ello social mediaWanneer je enigszins blogs of nieuwsfeed over marketing en social media gerelateerde onderwerpen volgt, is de kans groot dat je de naam Ello de afgelopen weken meermaals voorbij hebt zien komen.
Dit nieuwe sociale medium presenteert zich als de Moeder Teresa onder de sociale media en lijkt vooralsnog een hype te worden. Gaat deze ‘nieuwe belofte’ zich bewijzen als blijvend succes.. of als eendagsvlieg?

OM TE BEGINNEN: IS ELLO ÜBERHAUPT AL EEN EENDAGSVLIEG?

De successen van de afgelopen weken hebben Ello al wel een bepaalde status meegegeven. Met een geclaimde groei van zo’n 30.000 registraties per uur in de afgelopen dagen, is er absoluut een hype gaande rond dit medium, al is het alleen al uit nieuwsgierigheid. Dat voedt het idee dat we hier mogelijk te maken zouden kunnen gaan krijgen met een eendagsvlieg; kortstondige populariteit door de nieuwsgierigheid die is gewekt.
Wel slim gedaan: Je kunt alleen lid worden wanneer je hiervoor bent uitgenodigd door bijvoorbeeld een bestaand lid. Die mate van exclusiviteit maakt het extra aantrekkelijk voor mensen en dat blijkt zijn vruchten af te werpen.

WAAROM ELLO?

Ello is een nieuw sociaal medium dat nog het meeste lijkt op Twitter, maar dan zonder beperking in tekens. Toch wordt het ook vaak vergeleken met Facebook door de manier van contacten binden.
De belangrijkste kracht die Ello aanvoert, onder andere door middel van hun veelbesproken ‘Manifesto’, is de statement dat je als Ello gebruiker geen product bent, geen manier om geld te verdienen en dat er geen data worden verzameld van gebruikers.
Het zelfbenoemde ‘simple, beautiful and ad-free social network’ speelt hiermee slim in op de toenemende ergernissen die lijken te ontstaan over het advertentiepad van Facebook en de vereisten aan registratie bij Facebook.

HEEFT ELLO DE POTENTIE EEN BLIJVEND SUCCES TE WORDEN?

Of Ello een (blijvend) succes gaat worden, hangt van een aantal belangrijke elementen af die zich op niet al te lange termijn zullen gaan tonen. De hype van nu, met een groot aantal aanmeldingen per dag, moet erg in perspectief worden gebracht door juist dat gevoel van hype.

1. Hoe intensief wordt het werkelijke gebruik?
Belangrijk is de fase NA het gesnuffel en de hype van nu. De eerste reacties zijn verdeeld, maar omvatten ook veel negatieve reacties op de interface (saai, doods) en hoewel Ello claimt simpel te zijn, is dat niet het eerste gevoel dat de gemiddelde gebruiker ervaart. Uiteraard komen we ook hier wel weer uit, de behendigheid in het werken met sociale media is de afgelopen jaren sterk ontwikkeld.

2. Nemen jongeren het medium als volwaardig op?
De overlevingskans van een social medium wordt steeds sterker bepaald door de acceptatiegraad van jongeren. Wanneer zij massaal besluiten dat het geen toevoeging betekent, zal dat de overlevingskans van Ello sterk verkleinen.

3. Kan Ello daadwerkelijk haar ad-free claim waarmaken?
De vraag of Ello het werkelijk kan waarmaken om niet voor het geld te gaan en hoe ze dan denken te gaan verdienen, is al meermaals gesteld. Ello blijft hierin volhardend en schetst het business model waarbij gebruikers moeten betalen voor extra features en daaruit moeten de verdiensten komen.
Er gaan echter veel stemmen op (in blogs, vlogs, artikelen, etc.) dat met name marketeers verwachten dat wanneer het echt grote geld zou kloppen, uiteindelijk ook Ello overstag zal gaan (tot op zekere hoogte).

4. Biedt Ello meerwaarde in de grote zee van sociale media?
Ello zou graag zien dat mensen met name Facebook verlaten om bij het sympathieke Ello hun sociale activiteiten voort te zetten. Dat zie ik nog niet zo snel gebeuren.
Buiten dat is de concrete meerwaarde van Ello naast hun ad-free approach, erg beperkt. Het platform draait om volgers, berichten en je profiel. Er is geen sprake van “LIKES”, maar je kunt wel zien hoeveel mensen je post hebben bekeken, vergelijkbaar met de zakelijke kant van Facebook.
Grote meerwaarde tot op heden.. nee.
Maar Ello staat aan het startpunt van het medium en er kan nog van alles gebeuren.

ZAKELIJK AAN DE ELLO?

Dat dus even niet. Voorlopig blijft het ad-free en is het volume gebruikers dat interessant kan zijn nog erg laag. Hoewel er geen beperking is om zakelijk te registreren, is het bedoeld voor mensen. We volgen de ontwikkelingen en houden je op de hoogte.

SOCIAL MEDIA WÉL ZAKELIJK INZETTEN? WE DENKEN GRAAG MET JE MEE.

bron: Supair Marketing partner van Media Presentaties

Geen opmerkingen:

Een reactie posten